6. februar - Helligtrekongersdag

Helligtrekongersdag er en kristen omskrivning af en ældgammel fejring af årets gang og mørkets magt. Skønt lyset er begyndt at vende tilbage siden vintersolhverv d. 21. december, er det stadig koldt og mørkt, og det vil det vedblive med nogen tid endnu.

I nordisk tradition er denne tid blevet fejret med at dyrke "det skumle" og "fordækte". Folk klædte sig ud og prøvede at narre hinanden i ly af mørke og udklædning. "Mummer´s parade" i nogle byer i verden er inspireret af denne tradition.

Den 6. januar er også afslutningen på julens 12 dage, hvis man regner fra 25. december. I Danmark har vi altid fejret en helligdag aftenen før selve dagen, derfor holder vi jul d. 24.december. På dette tidspunkt måtte man også begynde at indstille sig på mindre fortæring, fordi vinteren strammer an, men julefejringen skulle gerne have givet sul på kroppen at tære af.

Derfor sagde man: "Sankt Knud bærer julen ud".

I Italien kaldes dagen Befane; og Befane var en gammel heks.

Fuldmånen falder på selve Helligtrekongersdag d. 6 januar. Vi fejrer dog primært fuldmånen, men lader os inspirere af gamle traditioner fra denne dag.

Pris: 250 kr

Tilmelding og betaling senest to dage før. Jeg vurderer, om vejret tilsiger aflysning, og i så fald returneres betalingen.

Sted: I Valby Hegn ved Helsinge

Tilmeld dig til: al@blaakildes.net