OM ALDER OG ALDERDOM

Alder er en menneskelig faktor, der i mange situationer betyder, at mennesker sætter hinanden i båse og kasser med overskrifter bestemt af vores egne og kulturens fælles fordomme. Det gælder unge såvel som gamle. På samme måde, som der findes racisme og sexisme, findes der også alderisme. Det har jeg beskæftiget mig meget med i årenes løb. I visse sammenhænge kalder jeg det også "generationisme" Lyt mere om det, da jeg januar 2022 udtalte mig til Radio 24Syvs "Baby & Boomer" om det  her eller læs min seneste artikel om alderisme i Tidsskriftet Gerotologi her 

Hvis du interesserer dig for minoriteter i øvrigt, kan du også læse min seneste artikel om ældre minoritetsældre på altinget.dk her

Psykolog Knud Ramian, som også er redaktør af nyhedsbrevet for Foreningen til Alderens Muligheder, har i sit nyhedsbrev fra 2021 gengivet "syv bud" om alder, som jeg i 2015 blev citeret for på DR.dk, da jeg deltog som aldringsekspert i en serie om alder hele livet. (Udsendelserne  kan ses samme sted). Knud Ramian skrev til mig, at han ikke havde fundet nogle bedre end disse syv råd. Glad for denne ros vil jeg bringe dem her igen:

 

1.Flere undersøgelser har vist, at mange ældre subjektivt synes, at de er i livets bedste alder. Med andre ord at den bedste alder er gemt til sidst. Så alderdom er nok mest skræmmende for dem, som er på vej til at blive ældre, og ikke for dem som rent faktisk er blevet ældre.

2.Jo mere vi ved om alderdom, jo mindre frygter vi det. Så yngre bør snakke med ældre for at lære, hvordan livet er som gammel. I dag taler vi mest med folk i samme alder som os selv, så vi har ikke så meget kendskab til livet i andre aldre, som man havde tidligere. Det er med til at give fordomme, og det fører til en negativ opfattelse af alderdom.

3. Husk på, at du i dag kan opføre dig som du vil, uanset hvor gammel du er. Tidligere var det forventet, at man opførte sig på en bestemt måde alt efter alder. Men den seneste tid har man fået begrebet uni-age. Det er blevet mere acceptabelt, at vi foretager os det samme og ser ens ud i alle aldre. Man kan f.eks. stå på rulleskøjter, uanset om man er barn eller pensionist.

4. Lad være med at lyve om din alder. Jo mere vi lyver os yngre på grund af forfængelighed, jo mere er vi med til at gøre den store fortælling om alderdom negativ.

5. Vi skal holde op med at rose hinanden for at være unge, for sproget er med til at definere, hvordan vi tænker om alder. ”Ungdommelig” er det værste rosende ord, som man kan bruge om ældre. Og tal om ældre som alle andre. Lad være med at sige f.eks.: ”Han er 84 år, men han kan stadig svømme!” som om det er noget helt utroligt. Bare sig: ”Han er 84 år og svømmer ofte”.

6. Husk, at alder som udgangspunkt ikke er noget negativt. Det er bedre at blive 80 år end ikke at blive 80 år.

7. Mange tror, at man ikke længere har en værdi, hvis man ikke kan klare alt selv. Vi skal blive bedre til at tro på, at mennesker i alle aldre har værdi - også svækkede mennesker i alle aldre.